
Gotuj się na zmiany
W roku szkolnym 2024/2025 oddziały przedszkolne realizowały program edukacyjny „Winiary. Gotuj się na zmiany”. Jest to już 14 edycja.
Został on stworzony, by uczyć dzieci dobrych nawyków żywieniowych i niemarnowania jedzenia w duchu zero waste. Aby skutecznie realizować swoją misję, program posiadał przygotowane treści dla nauczycieli, dzieci i rodziców. Zadania były podzielone na cztery części:
- Dobre odżywianie – mądry ruch.
- Wiemy, co jemy.
- Z głową na zakupy.
- Gotujemy, nie marnujemy.
Każda część była podporządkowana realizacji określonych celów: np. zrozumienie koncepcji dobrostanu, edukacja na temat zdrowego stylu życia i roli wody w nawadnianiu organizmu, poznawanie korzystnych dla zdrowia produktów spożywczych i zachęcanie do spożywania różnorodnych owoców i warzyw, poznawanie różnych rodzajów opakowań i surowców, z których są wykonane, zapoznanie z zasadami recyklingu i sortowania odpadów, wprowadzenie pojęcia zero waste poprzez zabawę w sklep, poznanie podstawowych zasad bezpieczeństwa w kuchni i zasad niemarnowania jedzenia. Wszystko było realizowane zgodnie ze scenariuszami opartymi na zabawie, ćwiczeniu logicznego myślenia, eksperymentach i rozwiązywaniu zagadek . Po zrealizowaniu każdej części, dzieci miały do wykonania jakąś pracę: drzewo owocowo-warzywne, Super-bohater z owoców i warzyw, zabawki z odpadów oraz rymowanka o tym, dlaczego warto nie marnować jedzenia. Prace te były wysyłane na konkurs.
Program był ciekawy i poszerzył wiedzę dzieci na temat zdrowego żywienia, zapoczątkował zdrowe nawyki żywieniowe i zwrócił uwagę na niemarnowanie jedzenia i prawidłowe sortowanie odpadów.
Oprac. Bożena Kraszewska
fot. Magdalena Chomiczewska i Bożena Kraszewska