Program „Owoce w szkole”

 

AKADEMIA JUTRA

Akcja„WARTO BYĆ DOBRYM”

Kampania społeczna "Czytam, więc wiem"

Program „Czytające przedszkola” w ramach Kampanii czytania „Cała Polska czyta dzieciom”

Program „Owoce w szkole”

Projekt "Rozwijanie talentu uczniów zdolnych i wyrównywanie szans rozwoju uczniów szkół wiejskich"

Projekt "Bawimy się, uczymy, rozwijamy"

SZKOŁA MARZEŃ

Uczniowie klasy II mający trudności w zdobywaniu umiejętności matematycznych: projekt trwający od IV do XI 2012 r.

 

Program „Owoce w szkole” skierowany jest do uczniów klas I – III szkół podstawowych. Celem programu „Owoce w szkole” jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie, na etapie na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.


Warunkiem realizacji dostaw owoców i warzyw dla uczniów klas I-III danej szkoły podstawowej jest wysłanie wypełnionego wniosku o zatwierdzenie szkoły w programie "Owoce w szkole" do oddziału Agencji Rynku Rolnego do dnia 12.09.2011r oraz zawarcie stosownej umowy pomiędzy szkołą podstawową a zatwierdzonym podmiotem do dnia 30.09.2011r.

Informacja o programie „Owoce w szkole”
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ok. 12,3 mln EUR (48,9 mln PLN).
W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
• świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
• świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
• soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub
zatwierdzona szkoła, które samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom. W przypadku dostaw produktów niespełniających wymagań jakościowych produkty te nie powinny być przyjęte przez szkołę. Niespełniające wymagań jakościowych owoce i warzywa nie mogą być udostępniane w ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom klas I-III.


 22.03.2018 r. - Uczniowie klasy III szkoły podstawowej robią wiosenne sałatki

fot. Rafał Kotarski kl. VIII SP


21.10.2016 r. - Uczniowie klasy II Szkoły Podstawowej im. Sybiraków w Krasnymborze

robi pyszne sałatki owocowe i warzywne


27.10.2015 r. - Szarlotka w wykonaniu uczniów klasy III Szkoły Podstawowej


3.10.2014 r. - uczniowie klasy II robią pyszne i zdrowe soki


 

30.09.2014 - Uczniowie klasy III Szkoły Podstawowej robią zdrowe sałatki owocowo-warzywne
 


23.05.2014r. - Porcja witamin na kanapce w wykonaniu uczniów klasy III

fot. Emilia Świątkowska


,, Owocowy dzień u pierwszaków”

Nasza szkoła już od kilku lat uczestniczy w programie ,, Owoce w szkole”. W tym roku szkolnym dołączyli do niego nowi uczniowie- pierwszaki.
Głównym celem programu jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania. Ważne jest, aby dzieci zrozumiały, że warzywa i owoce są niezbędne w ich diecie jako źródło cennych witamin, błonnika pokarmowego i składników mineralnych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
- soki owocowe.

Uczniowie kl. I postanowili udowodnić, że jedzenie warzyw i owoców wcale nie musi być karą, a posiłki przygotowane w oparciu o warzywa i owoce– bardzo smaczne. Poza tym przygotowanie kolorowych surówek i sałatek to wielka przyjemność – zwłaszcza, gdy uczniowie robią je wspólnie w klasie.
18 października 2013r. był owocowym dniem u pierwszaków.
Kilka dni wcześniej zostali oni podzieleni na cztery zespoły. Każdy z nich miał do wykonania inne zadanie.

I zespół – sałatka owocowa z sokiem brzoskwiniowym,
II zespół – sałatka owocowa z sokiem wiśniowym,
III zespół – surówka z warzyw z majonezem,
IV zespół – surówka z warzyw ze śmietaną.

Uczniowie przed przystąpieniem do pracy przypomnieli o zasadach higieny podczas przygotowania posiłku oraz o bezpiecznym posługiwaniu się nożem.
Ponad godzinę trwało obieranie, krojenie, tarkowanie i mieszanie. Kiedy sałatki i surówki były gotowe każdy zespół zaprezentował swoje ,,dzieło”. Odbyła się degustacja. Można było spróbować wszystkich ,,pyszności”.
Niektórzy uczniowie zaprezentowali zdobyte umiejętności w domu . Samodzielnie przygotowali rodzicom sałatki owocowe.

Grażyna Anuszkiewicz


fot. Grażyna Anuszkiewicz


Konkurs plastyczno-literacki

   W lutym 2013 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej brali udział w konkursie plastyczno-literacki „owoce i warzywa jemy, mleko pijemy, dużo sił mamy, zdrowo się trzymamy” organizowanym przez Agencję Rynku Rolnego w Warszawie.
Celem konkursu jest promowanie oraz informowanie o produktach rolnych i żywnościowych oraz metodach ich produkcji. Ważne jest, aby wśród dzieci i młodzieży promować i rozpowszechniać zasady prawidłowego żywienia.
Z naszej szkoły czworo uczniów z klasy III napisało własne wiersze zachęcające do spożywania owoców i warzyw oraz potraw charakterystycznych dla naszego regionu: Ewelina Borkowska, Urszula Dzienis, Patrycja Rogowska i Maciej Białous.
Oto twórczość literacka uczniów:


Prace plastyczne wykonali następujący uczniowie: Natalia Rudziewicz, Natalia Stefanowska, Grzegorz Kanoza z kl. I, Wojciech Szczytko i Rafał Kotarski z klasy II oraz Ewelina Borkowska, Maciej Białous i Kacper Krotoszyński z klasy III:


Oprac. Grażyna Anuszkiewicz


Sałatki owocowo-warzywne wykonane przez uczniów klasy pierwszej 26.09.2012 r. w ramach programu "Owoce w szkole"


23.05 2012 r. - uczniowie klasy I Szkoły Podstawowej w Krasnymborze pieką pyszne ciasta owocowe w ramach programu "Owoce w szkole"
 


11.05.2012 r. - Kolorowo, smacznie i zdrowo, czyli sałatki owocowe w  wykonaniu uczniów klasy III Szkoły Podstawowej w Krasnymborze biorących udział w programie "Owoce w szkole"
 



20 września 2011 roku uczniowie klasy II Szkoły Podstawowej w Krasnymborze brali udział w programie "Owoce w szkole" wyciskając świeże soki.